Με άσχημη ψυχολογία γίνονται οι σπορές βαμβακιού, φέτος δεν έχει πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ
Αυτή την περίοδο γίνονται οι σπορές στο βαμβάκι, με την ψυχολογία να μην είναι καλή στους παραγωγούς, μιας και οι τιμές είναι μειωμένες και το κόστος καλλιέργειας και άρδευσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Επίσης για το 2025 οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεχάσουν το πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, με το πριμ των 31,7 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι.
Πάντως το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι στις περιοχές που δεν είχαν πλαφόν δεν ισχύει το monitoring και όσοι «κόπηκαν» από την ειδική στρεμματική ενίσχυση θα πληρωθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.
Όπως φαίνεται όμως εναλλακτική λύση δεν υπάρχει για τους παραγωγούς, αφού ούτε τα σιτάρια φέρνουν εισόδημα. Οπότε δεν αναμένεται να έχουμε μεγάλες διαφορές στα στρέμματα καλλιέργειας με βαμβάκι το 2025. Θυμίζουμε το 2024 δηλώθηκαν για ειδική ενίσχυση στην καλλιέργεια βαμβακιού 2.221.326 στρέμματα.
Μπορεί τo βαμβάκι, όπως λέει ο υπουργός ΑΑΤ, να είναι ένα εθνικό προϊόν, μιας και προσεγγίζει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής αλλά η καλλιέργεια με τα σημερινά δεδομένα δεν βγαίνει οικονομικά και αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση αναμένεται να έχει την τύχη του καπνού και των τεύτλων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας στην Βοιωτία, «σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές στο βαμβάκι. Στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί η σπορά στο 70% των χωραφιών».
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις αλλά κανονικά γίνεται η σπορά του βαμβακιού. Στην περιοχή περίπου το 25% των χωραφιών έχει σπαρθεί. Τα μικρά χωράφια κάνουν τις σπορές πρώτα και ακολουθούν τα μεγάλα».
Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις είχαν βορειότερα στην Λάρισα. Ο παραγωγός από την Φαλάνη κ. Γεώργιος Νταούτης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας ανάγκασαν να προχωρήσουμε σε επανασπορές στο βαμβάκι. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κόστος για τους παραγωγούς».
Ο κ. Ισίδωρος Γκαϊτατζής, παραγωγός από την Πιερία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι πούλησα το βαμβάκι στα 45 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή τα εκκοκκιστήρια πούλησαν την βαμβακόπιτα για ζωοτροφή στους κτηνοτρόφους στα 45 λεπτά το κιλό. Τα έξοδα της καλλιέργειας (ενοίκια, ρεύμα κ.α.) ήταν στα 58 λεπτά το κιλό. Στην πράξη είχα χασούρα 13 λεπτά. Στην περιοχή έχουμε μέση απόδοση 350 κιλά το στρέμμα, μπορεί σε άλλες περιοχές να έχουμε υψηλότερες αποδόσεις αλλά έχουμε και πιο αυξημένο κοστολόγιο (ενοίκια, ΤΟΕΒ κ.α.). Είχαμε δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ήταν δύσκολη για το βαμβάκι. Με αυτή την άσχημη ψυχολογία κάναμε σπορές φέτος. Για τον σπόρο πληρώσαμε 120 ευρώ τα 290 κιλά. Ευτυχώς είχαμε κάνει νωρίτερα την επεξεργασία του εδάφους και δεν μας δημιούργησαν προβλήματα οι πρόσφατες βροχοπτώσεις. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές στην περιοχή».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, «ολοκληρώνονται σε περίπου μια εβδομάδα οι σπορές βαμβακιού στην περιοχή. Κάποια χωράφια που είχαν σπαρθεί πρώιμα περιμένουμε να δούμε αν θα έχουν ζημιές λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως δεν υπάρχει καλή ψυχολογία στους παραγωγούς μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές που δεν ήταν καλές για το βαμβάκι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού είναι στα 45 λεπτά, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προσυμβόλαια με αυτές τις τιμές. Όμως και στα σιτάρια δεν είναι καλύτερη η κατάσταση με τιμές στα 25 λεπτά δεν βγάζει εισόδημα αν είναι νοικιασμένα τα χωράφια. Αναγκαστικά βάζουν σιτάρια οι παραγωγοί για να «ξεκουράσουν» τα χωράφια τους. Ωστόσο το ΥπΑΑΤ δεν ανακοίνωσε κάποιο νέο πρόγραμμα νιτρικών όπως είχε υποσχεθεί. Όσον αφορά το πριμ για το αποτύπωμα άνθρακα για να το πάρουν οι παραγωγοί θα έπρεπε το φθινόπωρο να έβαζαν βίκο που έχει κόστος. Όπως εξελίχθησαν τα πράγματα δεν πρόκειται να δοθεί το πριμ το 2025 για το αποτύπωμα άνθρακα στο βαμβάκι. Ο υπουργός ΑΑΤ έχει δηλώσει ότι στις περιοχές που δεν είχαν πλαφόν δεν θα ισχύσει ο έλεγχος monitoring. Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ πότε θα γίνει η συμπληρωματική πληρωμή στους παραγωγούς που δεν πήραν την ειδική στρεμματική ενίσχυση για το 2024 στο βαμβάκι;».
Ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, πρώην προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόµησης και Τυποποίησης Βάµβακος και νυν Επιστημονικός Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βαμβακοπαραγωγών Ημαθίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι σπορές σε Θεσσαλία και νότια Ελλάδα, ενώ αυτό το διάστημα ξεκινούν οι σπορές στην Κομοτηνή. Είναι φέτος μια κρίσιμη χρονιά για το βαμβάκι. Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις διεθνείς τιμές βαμβακιού στα χρηματιστήρια. Προσπαθούμε όμως μέσα από πιλοτικούς αγρούς εφαρμογής προϊόντων βιοτεχνολογίας στα πλαίσια της αναγεννητικής γεωργίας να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας. Μιλάμε για σταδιακή μετάβαση από την παραδοσιακή γεωργία στην ελεγχόμενη με εργαλεία διαχείριση της καλλιέργειας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει βιώσιμη η καλλιέργεια στην χώρα μας».
agrotypos.gr